Sustainable energy что это
sustainable energy
1 sustainable energy
2 sustainable energy
3 sustainable energy
4 sustainable [sustained] energy
устойчивая энергетика
—
[А.С.Гольдберг. Англо-русский энергетический словарь. 2006 г.]
Тематики
См. также в других словарях:
sustainable energy — UK US noun [U] ► NATURAL RESOURCES, ENVIRONMENT energy that is produced using the sun, wind, etc., or from crops, rather than using fuels such as oil or coal which cannot be replaced: »The report called on the G7 countries to invest in… … Financial and business terms
Sustainable energy — Renewable energy … Wikipedia
Sustainable energy vehicle — Sustainable Energy Vehicles (SEV) include hybrid electric vehicles and vehicles that run on sustainable gas products (e.g., biodiesel and bioethanol) … Wikipedia
Greenhouse Solutions with Sustainable Energy — is a 2007 book by Australian academic Dr Mark Diesendorf. The book puts forward a setof policies and strategies for implementing the most promising clean energy technologies by all spheres of government, business and community organisations.… … Wikipedia
Climate Change and Sustainable Energy Act 2006 — The Climate Change and Sustainable Energy Act 2006[1] Parliament of the United Kingdom Long title An Act to make provision about the reduction of emissio … Wikipedia
International Sustainable Energy Agency — The International Sustainable Energy Agency or ISEA is a proposed international organization designed to address the critical need for a global commitment for a world wide transformation to a 21st Century, safe, nuclear and carbon free energy… … Wikipedia
BC Sustainable Energy Association — IntroductionThe British Columbia Sustainable Energy Association, or BCSEA, is a non profit association of citizens, professionals and practitioners committed to promoting the understanding, development and adoption of sustainable energy, energy… … Wikipedia
International Network for Sustainable Energy — Infobox Non profit Non profit name = International Network for Sustainable Energy (INFORSE) Non profit Non profit type = Network of NGOs, grassroot organisations founded date = 1992 founder = NGOs location = Denmark origins = key people =… … Wikipedia
World Sustainable Energy Days — The conference World Sustainable Energy Days is the largest annual conference in this field in Europe. It every year offers a unique combination of events on sustainable energy production and use, which covers energy efficiency and renewable… … Wikipedia
Institute for Sustainable Energy — The Institute for Sustainable Energy (Also Known as The Institute ) was opened in 2001 and focuses on sustainable energy education, becoming a source for sustainable energy information, assistance in sustainable energy policy making, and… … Wikipedia
International Network for Sustainable Energy — INFORSE International Network for Sustainable Energy (Réseau international pour les énergies renouvelables) Contexte général Champs d action Energies renouvelables Écologism … Wikipédia en Français
Сложная экология: что такое sustainability и почему все сегодня об этом говорят
У авторитетного ресторанного рейтинга The World 50 Best Restaurants уже есть номинация sustainable restaurant, а в России до сих пор не договорились, как правильно переводить этот термин. Time Out решил разобраться, почему sustainability становится все важнее для индустрии питания.
Обычно под sustainability понимают такую организацию системы (неважно какой именно — ресторана, фермы или дорожной сети), которая причиняет минимальный ущерб окружающей среде и учитывает долговременные перспективы ее развития. И хотя первое значение sustainable — «прочный, устойчивый» (поэтому иногда говорят об «устойчивом развитии»), применительно к ресторанам это определение лучше переводить как «природосообразный». И, да, это самый актуальный мировой тренд — ни о чем не говорят сегодня так много, и никакая другая идея не приобретает сторонников с такой быстротой.
Английская The Sustainable Restaurant Association стартовала в 2010 году с двух ресторанов-участников: 10 лет назад ее придумали энтузиасты из консалтинговых агентств, чтобы объяснить рестораторам, зачем нужно переводить заведение на более природный режим работы. Сейчас ассоциация насчитывает уже 8000 членов (более того: ее почетным председателем стал Раймон Блан, патриарх британского поварского цеха) и вручает ежегодные премии в 17-ти номинациях: от «лучшей работы с сезонными и локальными продуктами» и «наименьшего количества мусора» до «честного взаимодействия с персоналом» и «поддержки локального коммьюнити». В США примерно те же задачи решает The Green Restaurant Association, у которой есть отделения в 41 штате и в Канаде и, разумеется, собственная премия.
Что может сделать ресторан для устойчивого развития окружающей среды? На английском уже существуют подробные инструкции на эту тему. Если вкратце, главное — минимизировать вред, который причиняетcя экологии. Отсюда интерес к локальным продуктам и собственным фермам: с ними нет необходимости в дальних перевозках, а, значит, уменьшается углеродный след. И, конечно, не забываем про помощь местным производителям.
Из продуктов свой фермы Дэн Барбер, помимо прочего, готовит около 80 видов консервов: от маринованной незрелой голубики до итальянского овощного ассорти джардинера.
Шеф-повар Вирхилио Мартинес (Central, Перу) в прошлом году открыл ресторан Mil в Куско, чтобы поддержать локальное фермерское сообщество в рамках своего более крупного проекта Mater Iniciativa, изучающего гастрономическое наследие Перу. У австралийского Brae есть собственная ферма с оливковой рощей, фруктовым садом и грядками, а The Restaurant at Meadowood и вовсе находится в долине Напа в Калифорнии, где растет почти все, что душе угодно, — неудивительно, что пользуется он только продуктами из своего огорода. Но идеальный вариант — это замкнутый цикл, на базе которого устроен Blue Hill at Stone Barns Дэна Барбера: собственная ферма снабжает ресторан и забирает все органические отходы в компостную кучу. Поскольку во время разложения органика нагревается, компост приспособили в том числе и для приготовления яиц: этой температуры им достаточно, чтобы свариться.
Сезонность вообще одно из ключевых понятий для природосообразных ресторанов. Например, Le Cinq в парижском отеле Four Seasons Hotel George V присоединился к инициативе по сохранению биоразнообразия океанов: шеф-повар Кристиан Ле Скер сам вырос в семье рыбаков, поэтому ему легко удалось наладить сотрудничество с небольшими рыбачьими артелями, которые поставляют в ресторан сезонную рыбу, выловленную не промышленным способом.
Еще один шаг на пути к природосообразности — переход с бутилированной минеральной воды на многоразовые стеклянные бутылки и кувшины, которые помогают снизить количество не только пластикового, но и стеклянного мусора. Отказ от пластика даже становится государственной политикой: в 2019-м Великобритания собирается запретить пластиковые соломинки, в кафе и ресторанах Южной Кореи нельзя наливать напитки в пластиковые стаканчики (только если вы не собираетесь брать их с собой), другие европейские страны и США тоже обсуждают варианты.
В марте 2018 года в соборе Мадлен Массимо Боттура открыл для бездомных и беженцев столовую Refettorio Paris, для которой супермаркет Carrefour ежедневно предоставляет 130 кг списанных продуктов.
Недаром самой модной философией прошлого (и этого) года стала концепция zero waste (дословно «ноль отходов»). Рестораны, ей следующие, стараются производить как можно меньше мусора, а в идеале — обходиться без него. Пластиковая упаковка упраздняется, бумажная отправляется на переработку, вместо химических моющих средств и синтетических губок в ход идут изделия из переработанной органики, а пищевые отходы используются либо для бульонов, напитков и начинок, либо для компоста (кстати, производство маленьких биореакторов, идеальных для небольших ресторанов, — один из популярных сегодня видов бизнеса). Самый яркий в этом смысле пример — Woodberry Kitchen в Мериленде, который собирает устричные раковины, чтобы выбросить их обратно в Чезапикский залив, – это помогает поддерживать естественный порядок вещей: на искусственных отмелях из ракушек могут расти новые устрицы.
Зачем спасать овощи и фрукты, которые завтра окажутся в мусорном ведре, обсуждали прошлым летом и в Москве — на «Смене Food Waste», заручившись жуткими цифрами выбрасываемых во всем мире продуктов. На Даниловском рынке была запущена целая программа, цель которой — не просто донести до людей суть проблемы, но и сориентировать их, как справиться с нею собственными силами. Организаторы провели семинары по экономии закупок, с помощью прогрессивных московских шефов продемонстрировали способы приготовления вершков и корешков, рассказали про то, как правильно хранить продукты.
Рестораны во всем мире все чаще задумываются о том, как получить собственную энергию из альтернативных источников, будь то река, ветер или солнце. Те из них, которым позволяет климат, в массовом порядке ставят солнечные батареи у себя на крышах, хотя их утилизация — вредный для природы и во многих странах не до конца отрегулированный процесс. Самые ответственные используют солнце только для нагревания воды.
Энеко Атча, возглавляющий кухню самого природосообразного в мире ресторана Azurmendi, недавно запустил программу Bestfarmers: чтобы звездами могли стать не только шефы, но и фермеры.
Так, Azurmendi в Бильбао следит за экологией на всех этапах: у него в карте есть вина из собственной винодельни, расположенной ниже по склону, на крыше находится небольшая теплица, а еще — резервуар с водой, которую греет солнце. Рядом высадили около 800 деревьев исключительно для того, чтобы те перерабатывали углекислый газ в кислород. Весь мусор отправляют на переработку, а продукты, которые не могут вырастить сами, покупают у местных фермеров.
За всем этим, впрочем, часто забывают о важной составляющей природосообразности — экологичных условиях труда для всех участников. Недавно мировая пресса возмущенно описывала ужасные условия проживания стажеров в том же Azurmendi. Надо сказать, что со стажерами во всех звездных ресторанах обращаются как с новобранцами в армии, если не хуже, но Azurmendi был назван «самым природосообразным рестораном мира» по версии The World 50 Best Restaurants, и ему сильно досталось именно за несовпадение декларируемых идей с реальным положением дел.
В последнее время публично покаялись в том, как ужасно обращались с персоналом, все известные тяжелым характером шефы — от Рене Редзепи до Марко Пьера Уайта. Не заглядывая на кухню, сложно судить, насколько изменилась ситуация, но, по крайней мере, стало неприлично швыряться в поваров сковородками. И то, как ведет себя шеф-повар со своей командой, сегодня едва ли не важнее того, какие продукты и сочетания он использует в своих рецептах. Ведь, как настаивает консультант по организации работы персонала и автор книги «Миллион приветствий» Дэн Сакс: «Сотрудники обеспечивают тот сервис, за которым приходят люди. Счастливые сотрудники обеспечивают счастливых гостей».
Harvest использует только сезонные локальные продукты, чтобы максимально уменьшить углеродный след. Поэтому в февральском меню здесь — вяленая свекла и молодой сыр с маленькой фермы под Петербургом.
Вряд ли кто-то из отечественных рестораторов всерьез задумывался о том, как сделать своих подчиненных счастливее, и все-таки мы тоже потихоньку начинаем осваивать тему sustainability. Из самых продвинутых — московские Bjorn, исповедующий философию zero waste, Twins Garden с собственной фермой в Калужской области, максимально локаворский «Марк и Лев» и недавно открывшийся в Петербурге Harvest Дмитрия Блинова, который попытался объединить идеи природосообразности в одну программу. Здесь тщательно сортируют отходы, точно зная, куда отправится каждый пакет. Стекло вывозят на переработку, пластик отправляют сначала на производство гранул, а потом на повторную переработку, бумагу — на гипсокартон. Стараясь как можно меньше мусорить (и речь не только о мусоре пищевом), Блинов отказался от вакуума, бумажных салфеток на кухне и индивидуальных пластиковых упаковок. Происхождение продуктов не менее важно: на кухню Harvest, например, никогда не попадет рыба, добытая траловым методом. И даже кофе, который пьют гости, выращен фермерами, участвующими в программе AAA Sustainable Quality.
Цель 7 устойчивого развития: «Недорогостоящая и чистая энергия»
Цель 7: «Недорогостоящая и чистая энергия» (Goal 7: Affordable And Clean Energy) — одна из 17 целей в области устойчивого развития, установленных ООН. Полное название: «Обеспечение всеобщего доступа к недорогим, надежным, устойчивым и современным источникам энергии для всех» (Ensure access to affordable, reliable, sustainable and modern energy for all).
Задачи, к решению которых призывает ООН для достижения цели:
К 2030 году обеспечить всеобщий доступ к недорогому, надежному и современному энергоснабжению.
К 2030 году значительно увеличить долю энергии из возобновляемых источников в мировом энергетическом балансе.
К 2030 году удвоить глобальный показатель повышения энергоэффективности.
Факты о мировой энергетике
Энергия имеет ключевое значение для решения основных проблем человечества: это рабочие места, безопасность, изменение климата, производство продуктов питания или увеличение доходов — доступ к источникам энергии всегда является определяющим фактором.
Главная проблема, связанная с Целью 7 — отсутствие электричества во многих регионах земли. Более миллиарда людей — каждый пятый человек во всем мире, — не имеют доступа к электроэнергии. Половина таких людей проживает в странах Африки к югу от Сахары.
Около 3 млрд человек используют для приготовления пищи и отопления древесину или растительные остатки.
Другая сторона проблемы — загрязнение воздуха электростанциями на угле, нефти и газе. Энергетика — доминирующий фактор в области изменения климата: на ее долю приходится 60% глобальных выбросов парниковых газов.
Загрязнение воздуха в результате приготовления пищи и отопления с использованием горючего топлива уносит 4,3 млн жизней в год, шесть из десяти погибших — женщины и девочки.
Устойчивая энергетика необходима для укрепления экономики, защиты экосистем и достижения справедливости. Доля энергии из возобновляемых источников активно растет. С 2010-го по 2018-й годы суммарная установленная мощность возобновляемой генерации на планете выросла почти вдвое: с 1 210 до 2 330 ГВт. В 2019 году треть мировой генерации производилась с использованием возобновляемых источников.
What is Sustainable Energy?
Sustainable energy is a form of energy that meets our today’s demand of energy without putting them in danger of getting expired or depleted and can be used over and over again. Sustainable energy should be widely encouraged as it does not cause any harm to the environment and is available widely free of cost. All renewable energy sources like solar, wind, geothermal, hydropower and ocean energy are sustainable as they are stable and available in plenty.
Sun will continue to provide sunlight till we all are here on earth, heat caused by the sun will continue to produce winds, the earth will continue to produce heat from inside and will not cool down anytime soon, movement of earth, sun and moon will not stop, and this will keep on producing tides.
The process of evaporation will cause water to evaporate that will fall down in the form of rain or ice which will go through rivers or streams and merge in the oceans and can be used to produce energy through hydropower. This clearly states that all these renewable energy sources are sustainable and will continue to provide energy to the coming generations.
There are many forms of sustainable energy sources that can be incorporated by countries to stop the use of fossil fuels. Sustainable energy does not include any sources that are derived from fossil fuels or waste products. This energy is replenishable and helps us to reduce greenhouse gas emissions and causes no damage to the environment. If we are going to use fossil fuels at a steady rate, they will expire soon and cause adverse effects on our planet.
Fossil fuels are not considered as sustainable energy sources because they are limited, cause immense pollution by releasing harmful gases and are not available everywhere on earth. Fossil fuels normally include coal, oil and natural gas. Steps must be taken to reduce our dependency on fossil fuels as pose dangerous to the environment. Most of the counties have already started taking steps to make use of alternative energy sources.
As of today, around 20% of the world’s energy needs come from renewable energy sources. Hydropower is the most common form of alternative energy used around the world.
Need For Sustainable Energy
During ancient times, wood, timber and waste products were the only major energy sources. In short, biomass was the only way to get energy. When more technology was developed, fossil fuels like coal, oil and natural gas were discovered. Fossil fuels proved a boon to mankind as they were widely available and could be harnessed easily.
When these fossil fuels were started using extensively by all the countries across the globe, they led to the degradation of the environment. Coal and oil are two of the major sources that produce a large amount of carbon dioxide in the air. This led to an increase in global warming.
Also, few countries have held on these valuable products, which led to the rise in the prices of these fuels. Now, with rising prices, increasing air pollution and the risk of getting expired soon forced scientists to look out for some alternative or renewable energy sources.
The need of the hour was to look for resources that are available widely, cause no pollution and are replenishable. Sustainable Energy, at that time, came into the picture as it could meet our today’s increasing demand for energy and also provide us with an option to make use of them in the future also. Let’s see the benefits-
1. Fight Against Climate Change
Renewables emit little or do not emit greenhouse gases in energy generation processes, making them the cleanest, most viable solution to prevent environmental degradation. Globally increases in fossil fuel-based road transport, industrial activity, and power generation contribute to elevated levels of air pollution. Renewable energy emits no or low air pollutants. That’s better for our health.
2. Inexhaustible Source of Energy
Renewable energy is energy derived from natural resources that replenish themselves over a period of time without depleting the Earth’s resources. These resources also have the benefit of being abundant, available in some capacity nearly everywhere, and they cause little, if any, environmental damage.
Energy from the sun, wind, and thermal energy stored in the Earth’s crust are examples.This makes them an essential element in a sustainable energy system that allows development today without risking that of future generations.
3. Reduces Energy Dependence on Fossil Fuels
Evolving energy markets and geopolitical uncertainty have moved energy security and energy infrastructure resilience to the forefront of many national energy strategies.
The indigenous nature of clean sources gives local economies an advantage and brings meaning to the term “energy independence”. Dependence on fossil fuel imports results in subordination to the economic and political short-term goals of the supplier country, which can compromise the security of energy supply.
Everywhere in the world, there is a renewable resource whether that is the wind, sun, water or organic material available for producing energy sustainably.
4. Increasingly Competitive
Renewables are now the most cost-competitive source of power in many parts of the world, and renewable power accounted for more than half of all capacity additions in the global power sector since the last decade. Actions on these fronts are well underway, as highlighted by the announcements featured.
The main renewable technologies, such as wind and solar photovoltaic, are drastically reducing their costs and are fully competitive with conventional sources in a growing number of locations. Economies of scale and innovation are already resulting in renewable energies becoming the most sustainable solution environmentally but also economically in terms of low costs for keeping energy prices at affordable levels.
5. A Favorable Political Horizon
Decisions adopted at COP21are in favor of renewable energies. The international community has understood its obligation to firm up the transition towards a low-carbon economy in order to guarantee a sustainable future for the planet. The international consensus in favor of the “de-carbonization” of the economy constitutes a very favorable framework for the promotion of clean energy technologies.
6. Creates Jobs Developing Local Community
The largest part of renewable energy investments is spent on materials and workmanship to build and maintain the facilities, rather than on costly energy imports. Renewable energy investments are usually spent within the continent, frequently in the same country, and often in the same town. This means the money citizens pay on their energy bill stays home to create jobs and fuel the local economy.
Types of Sustainable Energy
Sustainable energy is not just a part of renewable energy sources, they are also the sources of energy that can best be used to power homes and industries without any harmful effects being experienced. This is the sole reason why many people advise the use of these forms of energy in everyday life. It is because its effects on the environment are purely beneficial.
1. Solar Energy
Solar energy is the best form of sustainable energy. This energy manifests itself in two forms. There is the light and the heat. Both of these forms are equally important to us in our day to day living and other forms of life. For instance, the plants need the light to grow and generate food while a man needs the heat energy to maintain body temperature and power their homes and industries. This means that it is the greatest form of sustainable energy.
It can be used two folds with greater results as needed. This only serves to generate confidence and ensure that we live the way we intended without causing further harm to the environment.
According to activists, it is the future of energy. Evidence of intensive use of this alternative energy source can be seen everywhere. There are many companies that are making solar panels to tap this energy for use at home or in the industries. Consequently, the energy is also being tapped for commercial purposes in many fields like the powering of homes in power grids. All that one needs to do is to get hold of the solar panel and install it in the homes or commercial property. During the summer periods, you can cut down on your energy costs.
2. Wind Energy
The wind is a sustainable energy source. It is available naturally and can be tapped to produce vast amounts of power that can be used in many ways and places. For instance, sailors tap this energy to help the ship propel through its various directions to distant shores for trading. Nowadays, these energy sources is being commercialized. There are many companies that have invested heavily on power grids and windmills to tap into this energy source.
The energy generated can be sold to other people to power their homes and industries. In the near future, sustainable energy like wind power will be a big industry and fossil fuel exploration will have halted and no longer being used.
3. Geothermal Energy
Geothermal energy allows us to fetch energy from beneath the earth. This occurs by installing geothermal power stations that can use the heat coming out from inside the earth and use it to generate electricity. The temperature below the earth around 10,000 meters is so high that it can be used to boil water. Geothermal energy cannot be harnessed everywhere as the high temperature is needed to produce steam that could move turbines.
It can be harnessed in those areas that have high seismic activity and are prone to volcanoes. They are environment friendly and can produce energy throughout the day but their ability to produce energy at suitable regions restricts us from using it on a much wider scale.
4. Ocean Energy
There is a massive size of oceans in this world. About 70% of the earth is covered with water. The potential that ocean energy has to generate power is much higher than any other source of energy. This sustainable energy allows us to harness it in 3 ways i.e. wave, tidal or ocean thermal energy conversion (OTEC). Tides have immense power which when effectively tapped can generate a lot of energy and can be used to power millions of homes.
Waves produced at the oceans can be used by ocean thermal plants to convert the kinetic energy in waves to mechanical energy of turbines which can again be converted to electrical energy through generators. Setting up big plants at the ocean may cause ecological imbalance and disturb aquatic life.
5. Biomass Energy
Biomass energy is produced by the burning of wood, timber, landfills and municipal and agricultural waste. It is completely renewable and does not produce harmful gases like carbon dioxide which is primarily responsible for the increase in global warming.
Although, carbon dioxide is produced by burning these products that is equally compensated when plants take this carbon dioxide and produce oxygen. It also helps to reduce landfills but is not as effective as fossil fuels.
6. Hydroelectric Power
On the other hand, there are the rivers or waterfalls whose energy of the moving water is captured that can turn turbines to generate power. This is commonly known as hydroelectric power. It is very common nowadays and it is powering most parts of the world and one of the biggest forms of alternative energy currently being used.
There are many companies and countries that are exporting this energy to other countries who unable to harness it on their own due to a lack of the necessary resources or conditions. The energy is commonly transported in the form of power lines to various parts of the country and even outside the country.
7. Hydrogen Energy
Hydrogen is the simplest and most abundant element on earth, consisting of only one proton and one electron. Hydrogen is a clean fuel that can store and deliver usable energy, but it doesn’t typically exist by itself in nature. It is produced from compounds that contain it. When consumed in a fuel cell, it gives only water, electricity, and heat.
Hydrogen and fuel cells can play an important role in our national energy strategy, with the potential for use in a broad range of applications across virtually all sectors such as transportation, commercial, industrial, residential, and portable.
Hydrogen and fuel cells can provide energy for use in diverse applications, including distributed or combined-heat-and-power; backup power; systems for storing and enabling renewable energy; portable power; auxiliary power for trucks, aircraft, rail, and ships; specialty vehicles such as forklifts; and passenger and freight vehicles including cars, trucks, and buses.
Due to their high efficiency and zero-or near-zero-emissions operation, hydrogen and fuel cells have the potential to reduce greenhouse gas emissions in many applications.
These are the best case examples of sustainable energy forms that are projected to run the world in the near future. They are very sustainable and so not cause any environmental effects. Their inability to be depleted and lack of effect on the environment makes them a perfect candidate for future energy needs.
References:
About Rinkesh
A true environmentalist by heart ❤️. Founded Conserve Energy Future with the sole motto of providing helpful information related to our rapidly depleting environment. Unless you strongly believe in Elon Musk‘s idea of making Mars as another habitable planet, do remember that there really is no ‘Planet B’ in this whole universe.